9 Haziran 2011 Perşembe

Yulaflı Üzümlü Kurabiye

Bu kurabiyeleri İş Bankası Yayınları'ndan Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri kitabında yer alan bir tarifi biraz  değiştirerek yaptım. Tam atıştırmalık, yanına bitki çayıyla ara öğün için çok uygun. Sadece çocuklar için değil, biz yetişkinler için de çok lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar bunlar!




Malzemeler:

  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 50 gr.tereyağ
  • 1 fiske dağ kekiği
  • 2 yemek kaşığı ay çekirdeği
  • 1 yemek kaşığı kuru üzüm
  • Dört beş kaşık soğuk su

Yapılışı:

Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Fırın tepsisine yulaf ezmesi serpin. Bir kapta un, yulaf ezmesi, tuz, kabartma tozu ve tereyağı karıştırın ve ekmek kırıntısı halini alana kadar malzemeleri ovun. Kuru üzümleri küçük parçalar halinde keserek malzemelere ekleyin. Dağ kekiğini elinizde ufalayarak karışıma ekleyin. Karışıma yapışkan olmayan bir hamur haline gelene kadar soğuk su ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamuru unladığınız bir yüzeyde açın ve üzerine ay çekirdeklerini serpin ve üzerinden merdaneyle geçin. Dilediğiniz şekilde hamuru keserek tepsiye yerleştirin ve 15 dakika pişirin. Pişen kurabiyeleri tel ızgaranın üzerinde soğutun.

Bu kurabiyelerin benzerlerini Hobisel adlı blogumda paylaştım, tarife buradan ulaşabilirsiniz.



Kurabiyedeki mazlemelerin her biri çok faydalı; özellikle yulafın faydalarına değinmek istiyorum:

  • Dişleri korur.

  • İdrar söktürür.

  • Vücuda rahatlık verir.

  • Guatrı önlemeye yardımcı olur.

  • Kandaki şeker miktarını düşürür.

  • Saçları güçlendirir ve parlaklık verir.

  • Çocukların hazım güçlüklerini giderir.

  • Vücudu, kas ve kemikleri güçlendirir.

  • Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir.

  • Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

  • İktidarsızlığı giderir.sifalibitkileriniz.com

  • Sinir zayıflığı, stres ve uykusuzluğa iyi gelir.

  • Adet dönemindeki ağrı ve şikayetleri azaltır.

  • Uyuşturucu ve sigara bağımlılığından kurtulmaya yardımcı olur.

  • Sağlıklı bir kemik, cilt, saç ve tırnak oluşumuna yardımcı bir bitkisel üründür.

  • Kan basıncı düzensizlikleri ve kalp rahatsızlıkları tedavilerine destek olarak kullanılabilir.

  • Yulaf sapının saçları nemlendirici ve güçlendirici etkisi eski zamanlardan beri bilinmektedir.

  • Yulaf sapı genellikle; güçlendirici özelliğinden dolayı zayıf telli veya zayıf köklü saçlar için kullanılmaktadır.

  • Yulaf tentürü ile, problemlerden kaynaklanan odaklanma bozukluğu, isteksizlik, iştahsızlık ve uykusuzluk halleri tedavi edilebilir.

  • Yulaf sapı ve içeriğindeki faydalı maddeler; saçlarımızı güneş ışığının, sık yıkamanın, toz ve kimyasal maddelerin, bakterilerin ve saç kurutma makinelerinin olumsuz etkilerine karşı korur ve güçlendirir.
  • Şekersiz Tatlar



    Oğlum ek gıdalarla yaklaşık olarak altı aylıkken tanıştı. Bu tanışma sürecinde hiçbir şey için acele etmedim ve o körpecik vücudunun yeni besinlere alışması için mümkün olduğunca sabırlı ve yavaş ilerledim. Bu süreçte ona en sağlıklı yiyecekleri sunmak için de araştırmalar yapıp doğru bilgileri edinmeye çalıştım.

    Çocukların beslenme alışkanlığının üç yaşına kadar şekillendiğini, şekerli gıdaların yemek seçme, çocuğun sebze yemekleri yerine çikolata, şekerlemeye meyillenmesine neden olduğunu öğrendiğimden beri beslenmesinde şekerin yeri yok oğlumuzun. "Bir kereden bir şey olmaz" diyen ebeveynlere inat oğlumun şekerle tanışmasını üç yaşına kadar erteledim ve hatta hayatında yeri olmaması için, daha sonrasında da bu çizgiyi korumayı ümit ediyorum.

    Evet şekerli gıdalar yemiyor oğlum. Ona şeker yerine, meyve, bal ve pekmezli yiyecekler hazırlıyorum. İki yaşında pekmezle yaptığım ilk kekini yedi oğlum. Atıştırmalıklarına da yine iki yaş civarında yavaş yavaş kuruyemişleri; kuru kayısı, kuru erik, üzüm, dut, yaban mersini, leblebiyi ekledik. Onları yemekten çok keyif alıyor. Ara öğün vakitlerinde "üzüm yaban mersini pekmez" diye tekerlemesini söyleyip bunları yemek istiyor :)

    Sağlıklı beslenmesi için çocuğunu şekerle tanıştırmayan tek anne ben değilim. O nedenle bu blogun paylaşım açısından katkısı olacağını düşünüyorum. Yeni tarifler denedikçe, blogumda paylaşacağım. Afiyetle...      

    Üzümlü Yaban Mersinli Pekmezli Muffin

    Oğlumun atıştırmalıklarıyla kek yaptım :)

    Bu keki yapmak inanın çok kolay. Mutlaka denemelisiniz diyorum. Besleyici ve çok iyi bir enerji kaynağı; o nedenle yanında bir içecekle çok güzel bir ara öğün. Yalnız; gerçekten çok enerji verici olduğu için çocuğunuza uyku saatine yakın sunmanızı pek önermem:)




    10 adet muffin için;


    Malzemeler:
    • 1,5 su bardağı tam buğday unu
    • 2 yumurta
    • Yarım su bardağı pekmez
    • Yarım su bardağı zeytinyağ
    • 1 avuç kuru üzüm - yaban mersini karışımı
    • 2-3 adet kuru kayısı
    • 1 çorba kaşığı kıyılmış badem
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • Yarım paket kabartma tozu 
    Yapılışı:

    Yumurtalarla pekmezi bolca çırpın, üzerine zeytinyağ ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, tarçın, kabartma tozunu ekleyerek çırpın ve üzerine geri kalan malzemeleri de ekleyip hafifçe çırptıktan sonra muffin kalıplarına yaklaşık birer çorba kaşığı kadar karışımdan koyup, 175 derecede önceden ısıtılmış fırında  15-20 dakika pişirin.



    Muffinlerin içindeki yaban mersini, muffinleri daha da şifalı yapıyor. İşte yaban mersininin faydaları:


  • Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.

  • Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.

  • Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.

  • Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.

  • Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.

  • Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.

  • Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.

  • Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.

  • Kan şekerini düşürür

  • Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.

  • Kan kolesterolünü düşürür.

  • Pektin içeriği yüksektir.

  • Kalp krizi riskini azaltır.

  • Gece görüş kabiliyetini artırır.

  • HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.

  • Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır

  • Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.

  • Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.

  • Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.

  • Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.

  • Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.

  • Damar sertliği oluşumunu engeller.

  • Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.

  • Sakinleştirici özelliği vardır.

  • Ağız içi yaralarını iyileştirir.

  • İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir

  • Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.   
  • Yedi Tahıllı Peynirli Simit

    Bu yedi tahıllı simidin içinde neler yok ki!

    Bu simitleri Sinangil'in Tahıl Ekmek Unu'yla yaptım. Unun içinde buğday unu, çavdar unu, tam buğday unu, yulaf unu, mısır unu, soya unu, malt unu, ayçekirdeği, susam, keten tohumu, haşhaş var. Simidin malzeme zenginliği de daha çok unundan geliyor. Bu simitler de yanında bir içecekle ya da yoğurtla doyurucu ve besleyici güzel bir ara öğün oluyor.




    12 adet simit için;


    Malzemeler:

    • 2 su bardağı 7 tahıllı un
    • 1 su bardağı tam buğday unu
    • 1su bardağından biraz az süt
    • 2 yemek kaşığı kuru maya (Dr.Oetker'in mayasını kullanıyorum)
    • 1tane kesme şeker (mayası için mecburen bu kadar şeker konuluyor)   
    • 50 gr. tereyağ
    • Yarım su bardağı zeytinyağ
    • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
    • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peyniri
    • 1-2 yemek kaşığı su
    Üzeri için:
    • 1 yemek kaşığı pekmez
    • 1 yemek kaşığı su

    Yapılışı:

    Parmağımızı yakmayacak sıcaklıktaki 1 bardağa yakın sütün içine kesme şeker ve kuru mayayı ekleyerek karıştırın, bardağı bir havlu yada beze sararak soğuk olmayan bir yerde mayalanıncaya kadar bekletin. Mayalanan sütü un karışımına ekleyin, tereyağ ve zeytinyağı ekleyerek hamuru yoğurun. Elinize yapışmayacak kıvamda elde edeceğiniz hamura gerekirse bir iki kaşık su ekleyin. Peynirleri rendeleyerek hamura ekleyin ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Hamurdan parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve simit şeklini verip tepsiye dizin. Pekmez ve suyu karıştırıp simitlerin üzerine sürün ve üzerlerine bolca simit serpin. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin.

    Unun içinde tuz bulunduğu için ekstra tuz ilave etmiyorum; zaten tuzu da oğluma hazırladığım yiyeceklerde bazen hiç kullanmıyorum bazen de çok az ilave ediyorum. Simitler, üzerine sürülen sulu pekmezle hem çok lezzetli, hem de yumuşacık oluyor. Sadece çocuğunuza değil, yetişkinlere de keyifle sunulabilir bu simitler. Afiyetle...